Gå til hovedinnholdet

Viktig å bruke posene riktig

Mange benytter bæreposer fra dagligvarehandel til restavfall og til plastemballasje. Det er ikke noe i veien for å fortsette med det, men å kjøpe bæreposer i butikkene har etter hvert blitt dyrt

Publisert: 15/01/24

En positiv effekt av det, er at bruken av plastposer har gått markant nedover, og de siste tre månedene har mengden plastposer kjøpt falt med 38 %. Det tilsvarer en nedgang på 1000 tonn jomfruelig plast.

Vi anbefaler å kjøpe avfallsposer på rull, som man får kjøpt i varehandelen. Disse posene er tynnere, og mange varianter er laget av mer resirkulert plast enn vanlige plastposer. Det betyr mindre plast for hver plastpose man kaster – altså både penger og miljø spart!


GLØRs bioposer for matavfall
GLØRs bioposer for matavfall er inkludert i renovasjonsgebyret, og kan hentes i de aller fleste dagligvarebutikker i Gausdal, Lillehammer og Øyer. Det er viktig å benytte bioposene til matavfall, og det er viktig å ikke benytte dem til andre avfallstyper eller formål. Bioposene er laget av nedbrytbar bioplast for å redusere faren for utslipp av plastrester i jord- og gjødselproduktene som skal brukes til å dyrke maten som du og jeg senere skal spise.

Bioposene er laget for å over tid å kunne gå i oppløsning, og oppfører seg derfor annerledes enn tradisjonell fossil plast. Sørg for så god tilgang til luft som mulig, benytt gjerne en luftet matavfallskurv uten lokk, og unngå å kaste varm og flytende mat i avfallsposene.


GLØRs avtalesekker for plastemballasje

Også sekkene for oppsamling av plastemballasje til gjenvinning, er inkludert i renovasjonsgebyret. Vi ser en gang i blant at disse sekkene benyttes til andre formål, og minner om at dette ikke er tillatt. For å holde renovasjonskostnadene nede og for at vi skal kunne opprettholde ordningen med fri tilgang til sekker for alle, er det svært viktig at sekkene utelukkende benyttes til det de er ment for; oppsamling av ren og tørr plastemballasje. Når man trenger flere sekker, kan man knyte en bærepose rundt håndtaket på papirbeholderen sin, så legger renovatøren igjen en rull. Sekker kan også hentes på gjenvinningsstasjonene og på Servicekontoret på Lillehammer.

Lurer du på hvordan enkelte gjenstander skal sorteres? Prøv å søke i vårt oppslagsverk: https://glor.no/hvordan-sortere . Denne har du også tilgang til i appen GLØR Husholdning.

Fant du det du lette etter?
Følg GLØR
Følg GLØR {{ glorpartner ? 'Partner ' : ''}}på Facebook Følg GLØR {{ glorpartner ? 'Partner ' : ''}}på Linkedin
Utviklet av OffCenit / Krible